You are currently viewing Alapfogalmak az új weboldaladhoz  #1 Mi a domain? Mire jó a tárhely?

Alapfogalmak az új weboldaladhoz #1 Mi a domain? Mire jó a tárhely?

Segíteni szeretnék alapfogalmakat tisztázni! Számos beszélgetésem volt és van, ahol az első találkozás ilyen alapfogalmak tisztázásával telik. Tapasztalom én is, hogy sok olyan fogalom van amelyet használunk, de sokszor nem értünk pontosan.  Szeretném, ha a hozzám forduló leendő weblap tulajdonosok alapfogalmakkal tisztában lennének. Elsőként a domain és tárhely tulajdonságok kerülnek elő. Tehát jöhet a domain és a tárhely körüli nézetek eloszlatása.

 

domain választása # marketingasszisztensed.hu

A fogalmaknál többé kevésbé követem azon döntési folyamatot, ahogyan érdemes elkezdeni egy vállalkozás honlap előkészítési tennivalóit!

 

Tehát elő az új projekt füzettel és kezdjük:

 

1,Mi a domain név és hogyan válasszunk?

 

Formátuma: www.valaminev.hu

A domain név az a név, amely a weboldalunk azonosítására szolgál, egyedi azonosítónak is nevezzük, hiszen mi döntjük el, hogy mi is legyen pontosan. Érdemes abból a tevékenységből kiindulni, amivel foglalkozva szeretnénk a honlapot megvalósítani. Itt a témához kapcsolódó kulcsszavat, kulcsszavakat keresni és ebből összeállítani a domain nevet. Lehetünk kreatívak akár személynevünket, foglalkozásunkat, terméknevünket is kombinálhatjuk. Cél az egyszerűség és a jó megjegyezhetőség. 

Magyarországon a .hu végződést ismerjük jobban, de minden országnak saját végződése van :

  • .at  ( Ausztria)

  • .it (Olaszország)

  • .de (Németország)

A végződéseket tekintve nem kell megijedni, rengeteg lehetőség létezik, hiszen még a tevékenység is rakható sok esetben a . utáni kiterjesztésbe:

  • .sport.hu

  • .erotika.hu

  • .news.hu

  • stb.

Tehát kérlek találj magadnak kb fél óra szabadidőt és szedj össze minden olyan szót amely csak eszedbe jut ha az új weblapodra, vagy a munkádra gondolsz. Megkérdezhetsz nyugodtan mást is :És ezeket egymás alá felvezetve kezdj el kreatív lenni, összekombinálni szavakat, félszavakat, és minél többet felírni, majd kiválasztani azt az egyet, amelynél úgy érzed, hogy elmondja egy idegen számára is a tevékenységed.

Lehetőleg számok, jelek ne legyenek benne!

 

2.Hol is van az én oldalam , mi az a tárhely?

A tárhely egy központi szerveren/tárolóhely/ létrehozott, elkülönített lemezterület amelyre feltöltheted weboldalad. Ezért is van szükség domain névre, hogy egyedileg azonosíthasd a te területed. Azért nem érdemes ilyennel otthon próbálkozni, mert számos olyan kiegészítés szükséged a működéshez amely komoly technikai felkészültséget jelent a háttérben. Ez a webes megjelenés ma ismert talán legolcsóbb fajtája.

A weboldalak kiszolgálásán túl e-mailezéshez szükséges programok is futnak rajta, így a tárhely elektronikus levelezéshez is használható.

Egy domain és tárhely regisztrálás néhány napot (max. 2) vesz igénybe, ha minden jól megy.

Az általam ajánlott Magyar Hosting Kft. rengeteg tipusú és nagyságú tárhelyből enged választani. Nézd meg magad is. Ha én készítem a weboldalat, az indulásnál természetesen segíted neked választani.

 

Vélemény, hozzászólás?