You are currently viewing Mi az Online Marketing? Ki az Online Marketing Asszisztens?

Mi az Online Marketing? Ki az Online Marketing Asszisztens?

Mi fán terem az online marketing?

Azt tapasztalom, hogy annak ellenére, hogy mennyire fejlődik az online világ rengetegen vannak kishazánkban is olyanok, akik idegenkednek és már  előre lemondtak az internet megismeréséről, mondván öregek ők már ehhez..vagy egyéb kifogást találnak. És ezeknek a zöme vállalkozó.

Aztán jön a FB  és mégis egy-két ember beadja a derekát, hisz csak jó dolog „régi ismerősökkel” „találkozni”, tudni róluk, hogy élnek, hol dolgoznak, mi lett velük…Nyilván van ennek is jó és rossz oldala, de tény hogy aki fejlődni szeretne és haladni a korral, ne adj isten megélni a vállalkozásából, legyen az régi vagy friss elkerülhetetlen az ismerkedés  a digitalizmus  területén is.

Ma már nagyon könnyen lehet fejlődni, tanulni hacsak a youtube videókat említem.  Számos kis es közepes vállalkozó esetén találkozom a digitális eszközök használatának szinte teljes mellőzésével, viszont egyre erősebb meggyőződésem, hogy kkv területén aki nem alkalmazza az újabb technológiákat, hogy elérje ügyfeleit igencsak lemarad, így kimarad!

Fontos ismerni a célcsoport mozgási terét, hol melyik felületen kommunikál és mit szeret. Melyik megkeresést tartja kedvére valónak és melyet utál esetleg.  Tehát szerintem az online jelenlét, majd ennek alkalmazása a vállalkozói területen, ma már kikerülhetetlen. És ha már itt van, úgy gondolom használjuk a javunkra.

Ha neked vállalkozásod van amelyből megélni és fejlődni szeretnél, bizony meg kell vele ismerkedned. Amennyiben viszont mégis úgy döntesz, hogy mellőzöd ennek megismerését, megtanulását és alkalmazását mégis van egy lehetőséged, hogy így vagy úgy használd, ez pedig nem más mint egy online marketing asszisztens alkalmazása.

Mit jelent számomra az online marketing?

Munkám során csak online eszközöket használok az üzleti partnereim tevékenységének megismertetéséhez, értékesítéshez, kapcsolat kialakításához. A wikipédia szerint is az online marketing az internetes marketing megnevezése. „Az internet létrejöttének első néhány évében (1995-2000), Közép-Kelet-Európában pedig a legutóbbi időkig sok tévhit kapcsolódott hozzá, mostanában azonban egyre több olyan tiszta, átlátható módszertan létezik, melyet a marketing szakemberek nagy hatékonysággal használhatnak fel online marketing programok kivitelezésére! „.

Az online marketingnek 2018-ra számos válfaja és területe alakult ki,csak ha kisvállalkozói szemmel nézzük is. A továbbiakban fókuszáljunk erre a területre!  A szakma villámgyorsan változik. Szinte naponta tűnnek el eszközök és jelennek meg újak, amelyeket meg kell ismerni, rendszerbe kell építeni és működtetni szükséges. A marketing önmagában is egy szerteágazó terület, online jelenlét nélkül is több, sajátos megjelenési formája létezett és ez az internet megjelenése óta csak fokozódott. A következő alkategóriák azok, amelyek véleményem szerint valamennyire különválaszthatók ezen a területen és amelyekhez valamilyen szinten értenie kell egy jó marketing menedzsernek:

  • Tartalommarketing

  • Közösségi média marketing

  • SEO-keresőoptimalizálás

  • Analitika

  • E-mail marketing

  • Fizetett hirdetések

 

Ki  az online marketing asszisztens?

Rengeteg cég van amely kiszolgálja a különböző területeken felmerült vásárlói igényeket így vagy úgy! Nyilván egy kisvállalkozó pénztárcája az ami kezdetben meghatározza, hogy melyikhez fordul. Viszont azok akik szeretnék maguk gondozni ezt a területét a vállalkozásuknak és abban hisznek, hogy ő ismeri legjobban a saját szakmáját, sok segítséget adhat egy marketing asszisztens. Ha pedig ez online és nem ül ott a nap 8-10 órájában az irodájában költségszempontból szintén a megbízó javára írja a számlát! Virtuális vagy online asszistens  egyre több dolgozik nálunk is itthon, viszont a legtöbbje valamilyen speciális területre koncentrál. Van aki nyelvekben erős és jobbára fordításokat vállal az általános asszisztencia mellett és van aki pl. social felületrekre dolgozik. Ahhoz, hogy a te feladataidnak való legjobb adminisztratív szakembert találd meg és valóban hatékonyan tudjatok együtt működni, amely a cégednek nem kis anyagi könnyebséget jelent, bizony neked is meg kell tanulnod a feladatok delegálását. Úgy vélem korrekt, célirányos és hatékony kommunikációval ez a rövid időszak áthidalható és kis idő múlva már csak az előnyeit fogod élvezni a segítségnek!

 

Előnyök, ha online is  jelen vagy

Viszont nagyon sokan hiszik azt, hogy a teljes online marketinget ki lehet szervezni. Mint láttad ez,  ha a kerek egészet nézzük, hatalmas terület. És hiszem, hogy nem érthet egy ember mindenhez. Én a specializálódásban hiszek, holott jártam és járok én is sok területen. És tanulok sokat nap mint nap. Gyakran keresnek ilyen komplex szakembert egy specialistát, „Aki megcsinál mindent,mert eddig mi csináltuk és nem annyira működött.” Sajnos el kell, hogy keserítselek, mivel véleményem az, hogy az online marketing a cégépítés része,  egyben kiadni szinte lehetetlen, egyrészt azért ,mert ha lenne aki elvállalná, azt a kisvállalkozó aligha tudná megfizetni, másrészt aki ilyen szinten ért a marketinghez, nem egy kisvállalkozásnak dolgozik, hanem a saját cégét építi és kötve hiszem, hogy eladja az idejét, annyi pénzért ami beleférne a kkv-nak!

VISZONT, jó hír neked, hogy részfeladatokat ki lehet szervezni! És itt jön a képbe az online marketing asszisztens, aki érti, tudja, kezeli a különböző felületeket, a naponta megjelenő eszközökhöz ért és nem neked kell azoknak a kezelését megtanulni részleteiben, max. ellenőrizhetőségi szintre. Tudja, hogy adott feladatra milyen szoftver kell/ene/ használni, érti és gyakorolja ezek kezelését, vagy téged is megtanít rá!

Marketing és értékesítéshez szükséges anyagokkal segíti a fejlesztést és a disztribúciót. Hozzájárul a hirdetés, marketing kiadvány, értékesítési- vagy promóciós anyag összeállításához. További feladata lehet Seo cikk írása, vagy kijelölt social felület gondozása ! De olyan virtuális aszisztensek is léteznek akik pl. Táblázat kezelésben kiválóak! Persze jóval speciálisan területekre is lehet találni embert! És mivel a területi határok ma már gyorsan áthidalhatóak az ország bármely területen elő asszisztens megbízható egy-egy feladattal !

Következő cikkemben arról lesz szó, milyen feladatok szervezhetőek ki egy online marketing asszisztensnek!

 

Azt, hogy én milyen területeken tudok neked segítségedre lenni, a Szolgáltalások menüpont alatt tudod megnézni!

Vélemény, hozzászólás?