You are currently viewing Ne dolgozz többet, ha otthon dolgozol sem!

Ne dolgozz többet, ha otthon dolgozol sem!

” Találj egy munkát amit szeretsz és soha többé nem kell dolgoznod” – talán az idézet így szól amelyet mindenki ismert, aki valaha elkacérkodott a gondolattal, hogy otthonról akar dolgozni. Ennek megvalósítására most rásegített a Covid- helyzet, és az éles helyzetben bizony sokan rájöttek nagyon kemény meló ez. Ugyanis a távmunka amelyet otthonról végzel nem jelenti azt, hogy kevesebb lenne a meló, így sokkal könnyebb beleesni a túlmunka csapdájába és bizony sokkal közelebb van a kiégés veszélye is így.

kiégés a munkában
szabadság távmunkával?

A munka- magánélet egyensúlyi tengelyen az általános elképzelésben az él, hogy remek lehetőség az otthoni munka, hiszen bármikor abbahagyhatod a munkád. Igenám de a másik oldala, hogy bármikor el is kezdheted! Megteremtve így azt a helyzetet, hogy éjjel mikor hajnal 4-kor felébredsz és a gép melletted, csak felülsz és máris nyitható a gép…És bizony ennyi már elég is, hogy hozzuk az átlag statisztikát, amelyet egy Bloombergben olvasott cikk is leír, hogy a tavaly márciusban kezdődő pandémiai zárások miatt az átlag otthon dolgozók napi 3 órával dolgoznak többet. Azért ez kétségbeejtő ugye?

Egyrészt, pont ami az előnye az otthoni munkának, hosszú távon az válik hátrányává, leginkább amit fent ecseteltem. Másrészt azt látom, hogy mivel mindenhez hozzá lehet szokni, az emberek képesek ebbe a helyzetbe is belesüllyedni és nem tudatosan szervezni, hanem csak hagyni „lesz valahogy” jelszóval a napjaikat. Pedig muszály tudatosan felépíteni a munkanapjaid.

Aki manapság kis hazánkban kisvállalkozó, és otthonról dolgozik, tehát terméket vagy jobbára szolgáltatást „árul” valószínűleg könnyebben mossa el a határokat. Hiszen nem zár az iroda, nem jön el az 5 óra, hogy „na akkor induljunk” tehát semmi kényszerítőbb eszköz nem áll rendelkezésre a munka befejezésére. Van a Zapier-nek egyébként erre egy kis botja talán az oldalukon Use this Zap néven, amely szól, hogy hagyd abba a munkát! 🙂

Amíg én is munkahelyen dolgoztam 8-5-ig bizony nagyon vártam sokszor a megváltó 5 órát, hiszen onnantól volt szabad az ember és indulhatott haza. Onnantól „éltem igazán”, mert főleg az utóbbi 1-2 éves alkalmazotti létben sokszor jutott eszembe, hogy egész napom megy el azzal, hogy másnak dolgozom. Másnak és nem magamnak és ez engem egy idő után borzasztóan fusztrált. Napközben az éreztem, hogy korlátozza a kreativitásom és igazából nem is ellensúlyozza az az összeg amelyet kapok mindezért.

Tehát visszatérve a vezér gondolathoz, nem kell azért, mert otthon vagy több időt elvenned magadtól és a családodtól, hobbidtól a munkád miatt. Inkább tudatosan meg kell tervezned a napi munka folyamatod.

Egy tudatos megközelítéssel és néhány könnyen megtanulható technikai hackel sokat segíthetsz magadon egy-egy munkanap során. Mit értek ezalatt?

NAPI RUTIN

Vallom és gyakorlom, hogy minden reggel – mintha „rendes munkába” mennék, a napjaim ugyanúgy indulnak. Így időben képes vagyok gép elé kerülni, ahol azzal kezdek, hogy megtervezem aznapra milyen feladatokat kell megoldanom, melyek a határidősek, hogy jönnek egymásután stb. Ez néhány perc akkor ha előtte már vezetted a különböző projectjeid tennivaló listáját és csak ki kell jelölni az aktuálisakat.

Majd a végén leellenőrzöm, hogy mennyire reális a mennyiség amelyet el kell végeznem, hisz itt is simán elcsúzhatunk mikor délután 4-kor még csak a 2. feladatnál járunk a mai napi 5-ből. Mindenképp ajánlom az időmérő alkalmazások használatát, hiszen innen tudod mire mennyi időd megy el, ami majd nagyon jól jön, ha abba a szakaszába érsz a vállalkozásodnak, hogy ki kell szervezned részfolyamatokat. Ha bizonyos ritmusban dolgozol, pl. 25 perc munka- 10 perc szünet bizonyosan lesz időd az sms-ekre, hívásokra és mindenféle egyéb testi és lelki szükségletre, pl. a meditációra is, amelyet ezúton is nagyon javaslok hiszen borzasztóan sokat tud segíteni az agyunk kapacitásának struktúrába tételéhez. 🙂

Természetesen ez az én megközelítésem, amelyet az elmúlt 1 évem alatt tapasztaltam és alakítottam ki a saját megfigyeléseim alapján a távasszisztenciával foglalkozó vállalkozásomban. Viszont ezen keresztül rengeteg kisvállalkozó napjába belelátva talán segítség lehetek a mindennapokhoz.

Személyesen ismerek rengeteg közvetlen értékesítőt, network munkatársat, kis és nagyobb magánvállalkozót akik egész nap rohannak és az időpontokat gyűjtik a naptárjukban, ezzel mérve a teljesítményüket, de szerintem ez egy téves hozzáállás és egyenes út a későbbi kiégéshez. Hiszem, hogy előbb-utóbb meg kell tanulni lassítani, szervezni és beosztani időt, energiát és észt! És ennek eredményeként sokkal könnyebben szervezhetővé válik az egész vállalkozói munkafolyamat, tud nőni a hatékonyság és jóval emberibb élet élhető mint egy alkalmazotti munkaviszonyban.

Tehát ajánlom, hogy szabj meg egy konkrét határidőt amikor is befejezed a napi munkád és csak önmagadnak és a családodnak szenteled a figyelmed.

Holnap is nap lesz, akkor is csináld meg az aznapi tennivalókat, légy a jelenben, tervezz, így idővel képesek hatványozódni az eredményeid. Szerintem 5-6 fix időpontú etap alatt elvégzett munka hatása hatványozott. Évek alatt pedig még látványosabb a hatás.

Ha szeretnél te is távasszisztensként dolgozni, jelentkezz a kis csapatomba és rendszeres napi munkával főállást teremthetsz magadnak, amikor is már nem mástól függesz, hanem önállóan irányíthatod az életed!

Vélemény, hozzászólás?